MYSZ PIGMEJSKA
Mus minutoides


                                                     www.ahartig.de


Długość ciała:
5 - 7,5 cm
Długość ogona: 2,5 - 6 cm
Masa: 5 g

 

Zwana jest też karłowatą, a po angielsku African Pygmy Mouse, lub po prostu Pygmy Mouse.

WYGLĄD
Grzbiet brunatnorudy, wyraźnie oddzielony biały brzuch.

WYSTĘPOWANIE
Żyje w Afryce, na południe od Sahary.

ŚRODOWISKO
Zamieszkują stepy. W niewoli należy je hodować w terrarium o pojemności co najmniej 20 dm3. Optymalna temperatura wynosi 25 - 30°C, nie może spaść poniżej 15°C.

TRYB ŻYCIA
Aktywne nocą. Małe oraz  wrażliwe, należy się ostrożnie z nimi obchodzić. Mogą skakać stosunkowo wysoko. Ich mocz skleja ściółkę, utrwalając np. korytarze kopane przez myszy. Na wolności żyją w dużych grupach rodzinnych, dlatego należy hodować co najmniej około 10 osobników; grupa powinna być równocześnie umieszczona w terrarium, ponieważ osobniki dodane puźniej mogą być kąsane przez współmieszkańców. Unikają dotykania się nawzajem poza gniazdem i wolą pożywiać się oddzielnie, w związku z czym dobrze jest przygotować kilka miseczek z pożywieniem. Obrane ze skórki ziarna gromadzą w torebkach policzkowych.

POKARM
Ich pożywieniem są ziarna, orzechy, warzywa i owoce. Te ostatnie najlepiej wieczorem, pokrojone na drobne kawałki. Owoce mogą być świeże, mrożone (po rozmrożeniu), z puszki lub suszone.

ROZMNAŻANIE
Zachodzi najlepiej w grupach około 10 zwierząt, wszystkie samice w grupie zostają zapłodnione. Ciąża trwa około 15 - 19 dni. Samice mogą mieć mioty co trzy tygodnie, na miot przypadają przeciętnie 4 młode. Osiągają one dojrzałość płciową po 5 -7 tygodniach.
Drukuj Strone

WRÓĆ