MYSZ ZŁOTA
Ochrotomys nuttalli


                                             museum.nhm.uga.edu


Długość ciała: 9 - 10 cm
Długość ogona: 7,5 - 7,8 cm
Masa: 15 - 25 g

WYGLĄD
Ubarwienie intensywnie złocisto brunatne, biały brzuch.

WYSTĘPOWANIE
Zamieszkuje południowo-wschodnią część Stanów Zjednoczonych.

ŚRODOWISKO
Żyje w lasach, zamieszkuje drzewa (najczęściej sosny i cedry) i krzewy, buduje kuliste gniazda z trawy i liści, a także platforemki, na których pożywia się i odpoczywa

TRYB ŻYCIA
Aktywna o zmierzchu i w nocy.

POKARM
Je w równych częściach bezkręgowce oraz pokarm roślinny (nasiona i jagody).

ROZMNAŻANIE
Okres godowy trwa od września, przez zimę i wiosnę, a także z mniejszą aktywnością w lecie. Ciąża trwa od 25 do 30 dni. W ciągu roku samica może mieć trzy mioty, od 2 do 7 młodych w miocie. Małe otwierają oczy po 11 do 14 dniach, natomiast dojrzałość płciową osiągają po 1 do 2 miesiącach.

  Drukuj Strone

WRÓĆ